Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2007 20:20 - История на фехтовката
Автор: aradia Категория: Спорт   
Прочетен: 11673 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 08.05.2007 20:41


История на фехтовката в света image

Възникването и усъвършенстването на хладното оръжие е от най – дълбока древност. Агресивният характер на човека е двигателят за усъвършенстването на всичките видове оръжия, включително и хладното (фехтовалното).

Почит към физическите упражнения и военни занимания са имали всички древни народи. В древна Гърция се е ползвало оръжие подобно на шпагата, което било мушкащо и сечащо. Гърците са създали школи за обучение с хладно оръжие , в които са се занимавали с усвояването на тънкостите при овладяването му.

В Римската империя на особена почит е било владеенето на хладното оръжие, което е предопределяло големия брой преподаватели, т.нар. доктори на оръжието .те били изключително уважавани и известни хора. В периода на разпадане на Римската империя кървавите гладиаторски боеве били любимо зрелище на римляните. Първите гладиаторски борби се провеждат през 264г. ар. Н. Е. Място за провеждането им са били цирковете и амфитеатрите.

Фехтовката през средните векове 


image

Средновековната фехтовка се характеризира с това, че е носела класов характер, тъй като е била практикувана от аристокрацията. Друга характерна черта е тежкото въоръжение: големите мечове, тежките нагръдници и др.

С откриването на барута се открива и нова ера в развитието на фехтовката и нейното трансформиране като спортна дисциплина.

Тежките средновековни мечове и доспехи стават ненужни, хладните оръжия се омекотяват, което дава възможност за извършване на повече и по – бързи действия.

За появата на съвременната фехтовка голяма заслуга имат множеството испански, италиански, германски, руски, английски и др. фехтовални майстори, издали множество трудове за развитието и усъвършенстването на работа с хладно оръжие.

  Фехтовката в наше време

През XVIII и XIX век фехтовката се формира като вид спорт. Най – активно тя се практикува и развива във Франция, Италия, Автор – Унгария и Германия, което е видно и от книгите написани от представители на тези страни. Появяват се и фехтовални школи в Унгария – Колосваме – 1824, Будапеща – 1825г. и Будапеща – 1852г. школа за „шахмайстори”. През 1856г. в Жуан вил и през 1872г. в Рим се откриват школи за подготовка на преподаватели.

image

До края на XIX век в Европа не са провеждани официални международни турнири, те водят свое начало от края на XIX век.

През 1900г. в програмата на Вторите олимпийски игри е включена и фехтовката с оръжието шпага – индивидуално. От следващите игри в програмата са включени и отборни срещи.

В самото начало участието в олимпийски игри е било плахо: на I олимпийски игри са участвали 5 – 8 състезатели, а на III олимпийски игри само два отбора, но на олимпийските игри 1912г. индивидуално участват 104 рапиристи, 112 шпажисти и 63 сабльори.

В годините от 1921 до 1936 редовно са провеждани европейски първенства, а от 1937г. се провеждат световни първенства, първото от които във Франция, а второто в Чехословакия. Характерно за този етап е, че се формират основните правила за провеждане на състезанията по фехтовка в почти съвременен вид, за което безспорен принос имат множеството фехтовачи, участвали в състезания.

След края на Втората световна война през 1947г. започва провеждането на световни първенства след осемгодишно прекъсване. Започва нов етап в развитието на спортната фехтовка, предизвикан от разширяването на географията на спорта.

През последните години не останаха незабелязани и големите успехи на българската фехтовка, свързани със сабята.

В последно време изключителното разширяване на фехтовалната география доведе до изострена конкуренция на всички видове оръжия. Големи успехи постигат фехтовачи от страни като Китай, Корея, САЩ и други, за които преди 10 – 15 години беше немислимо да се говори. 

image

Усърдната работа на множеството специалисти, занимаващи се с фехтовка, дава своите резултати. Усъвършенстването на оръжията и екипировката съществено спомага за развитието на този изключително красив и привлекателен спорт.

image




Гласувай:
0



1. aradia - Състезанията наистина са много ...
11.05.2007 01:32
Състезанията наистина са много силно изживяване. Трябва обаче малко да ти се подскаже кога какви лампи светват и защо, защото иначе няма как да се ориентираш.

Ако има състезание в София ще кажа къде и кога ще да бъде.

За съжаление вече почти всички национални състезания са в Пловдив и на нас ни се налага да пътуваме доста
цитирай
2. spacerunner - Няколко малки уточнения към ист...
26.05.2007 17:36
Няколко малки уточнения към историята - средновековната рапира произлиза от едноръчния меч и идеята й е да преминава по-лесно през слабите места на бронята или направо да пробива ризница. Влиза масово в употреба на бойното поле... всъщност никога не влиза масово в употреба, защото по-късно е заменена от кавалерийската сабя и мортарния меч. Еволюцията на меча показва как острието му се заостря именно с цел пробиване на броня, а по-нататъшното му олекотяване и преминаване в рапира е с цел благородниците да не се потят много на личните си дуели.

И справка, добрият едноръчен меч тежи почти толкова, колкото хубавата ренесансова рапира - малко под килограм.
цитирай
3. анонимен - Информация
04.06.2007 23:53
Доколкото знам стандартната рапира в днешните турнири е с тежест 500 гр...Докато шпагата (на каквото играя аз) е с 250 гр. по-тежка.

На 1-ви, 2-ри и 3-ти 06.2007 бяха националните индивидуални и отборните състезания на шпага, рапира и сабя (за сабята не съм сигурен дали имаше отборно) за деца от 12 до 15 години в Пловдив. Предстоящите събота и неделя ще се проведат състезания за кадети (или младежи) в гр. Шумен, но не мисля, че са на национално ниво.
цитирай
4. анонимен - Състезание
16.11.2009 22:24
На мен на 20.11 и 21.11 в Пловив ще ми е първото състезание.Искам да опитам как е първото изживяване ?
цитирай
5. medievalfencing - Доста глупости има изписани и в с...
13.08.2011 12:43
Доста глупости има изписани и в статията, и в някои от коментарите.
Трудно е благородниците да не се потят с рапира, защото практически тя не тежи по-малко от меча. Разбира се, говорим си за рапира в бойния й вариант, а не спортен. Ролята й не се заема от кавалерийската сабя, при никакви обстоятелства. Еволюцията на сабите е нещо съвсем различно. Качествата на сабите са доста различни, изобщо - това са две тотално различни оръжия. Да не говорим, че от сабя до сабя има огромна разлика.

"Друга характерна черта е тежкото въоръжение: големите мечове, тежките нагръдници и др. "
Колко точно "големи" и колко точно "тежки" хахах :) По 50 кила всяко :))

"Тежките средновековни мечове и доспехи стават ненужни, хладните оръжия се омекотяват, което дава възможност за извършване на повече и по – бързи действия. "
Отново "тежки", ама колко? :) Понеже с една относително твърда 15-ка от 15-16ти век , която тежи кило и 200 и дълга метър и 30 не можеш да направиш много бързи действия, така ли? :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aradia
Категория: Спорт
Прочетен: 249291
Постинги: 16
Коментари: 107
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930